Vårens ess i rockärmen

Vi träffade Uppsalabon och trollkarlen Johan Ståhl som tog hem segern i årets Talang på TV4. Med ett nummer han övat på i över 1000 timmar häpnade han hela juryn och svenska folket. Nu vill han inspirera unga blivande trollkarlar där ute.

Johan Ståhl är en frekvent besökare av S:t Per Gallerian. Här iklädd: skjorta från Brands Store, klocka från Clas Ohlson.

Tre bidrag ska ropas upp till den stora scenen i tävlingen Talang 2021. En vinnare ska koras. Än så länge lyser strålkastarna bara upp två bidrag. Det sista bidraget ska upp på scenen. 

– Johan Ståhl! Ropar programledaren Pär Lernström.

För trollkonstnären var det ingen skräll. Han hade det på känn på förhand.

”Jag var på vilopuls för jag visste att det skulle vara så här. Det var så här historien skulle sluta. Sen visste jag inte om jag skulle vinna eller inte. Men jag var helt säker på att jag skulle sluta topp tre.” Johan Ståhl

För Johan har det tagit honom 27 år att ta sig upp på den scenen. Hans trolleribana började när han såg den numera världsberömda trollkarlen Topper Martyn utföra sina trolleritrick i Uppsala på 80-talet. Där och då visste Johan Ståhl att det var trollkarl han skulle bli. 

– Man kan tro hur mycket man vill på att Paul McCartney såg en gitarr och bestämde sig för att börja spela musik. Men på samma sätt var det för mig. Topper Martyn kunde trolla fram godis ur eld. Det ville jag också göra, säger han.

Då som nu spenderar han somrarna på Såglandet. En vän till Johan hade lärt sig att trolla bort en femkrona. Det ville han också lära sig. Men en trollkarl avslöjar ju aldrig sin hemligheter.

– Efter en sommar av tjat lovade han mig att om jag inte avslöjar mina hemligheter så skulle han berätta hur han gjorde. Vi har kontakt än idag, säger Johan Ståhl.

Jeansjacka från Dressmann, T-shirt från Clas Ohlson, jeans från New Yorker och klocka från Hallbergs Guld.
Vill göra Uppsala till magihuvudstad

När det inte är sommar bor Johan i Uppsala tillsammans med sin familj. Sin fru sedan 17 år tillbaka och deras son Dante, 6. Johan har varit delaktig i att bygga upp trollkarlsscenen i Uppsala och han har stora mål för staden.

– Vi har norra Europas största magifestival i Uppsala. Den startade jag 2014. Jag ville göra något som var större än mig själv. Jag ville ge tillbaka till den konstart som har skapat mig till den jag är. Då startade jag en festival och en högskoleutbildning i magi, säger han.

Planen var från början att även ha trolleriutbildningen i Uppsala. Men det gick inte.

– Min dröm är att göra Uppsala till norra Europas magihuvudstad. Jag ville helst ha utbildningen i Uppsala men det fanns olika komplikationer med att Uppsala universitet är ett teoretiskt läroverk.

Utbildningen i trolleri fick läggas på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm istället. Men vill man lära sig att trolla i Uppsala säger Johan att det finns goda möjligheter.

– Om folk skulle vara nyfikna på att börja trolla skulle jag rekommendera trolleriföreningen Uppsala Magiska Befrämjare.

– Där satt jag bredvid Topper Martyn när han berättade sina bisarra historier. Det är vad som är så fint med trolleri. Man träffas över generationsklyftorna. Någon som är 82 kan prata obehindrat med någon som är sju. Där och då finns inga skillnader i ålder eller bakgrund. Alla har samma gemensamma passion för trolleri, säger han.

Rock från MQ Marqet, jeans från New Yorker, skjorta från Brands Store och sneakers från New Yorker.
Bert Karlsson höll på att förstöra allt

Väl uppe på scenen bland de topp tre i Talang tycker han att det hela går väldigt snabbt. Bara för en stund sen framförde han ett häpnadsväckande nummer där han kopplade samman en historia hela vägen från 2007 när han ställde upp i tävlingen första gången. På scenen står han utan kavaj och med uppkavlade ärmar.

”För en trollkarl är kläderna ett verktyg eller en brist på verktyg i det här fallet. Det var ett statement. Jag stänger en dörr för publiken. De förstår att jag varken kan få något ur eller få något att försvinna i ärmarna, säger han.” Johan Ståhl
Byxa från Dressmann, väska från Guns väskor, anteckningsblock från Clas Ohlson.

2007 röstade Bert Karlsson nej och förvägrade Uppsalabon vidare tävlan. Den här gången involverade han juryn. Edward af Silén ska helt fritt välja ett djur och säger lejon. Sarah Dawn Finer ska dra fram en slumpvis vald lapp ur en påse med en massa namn på kändisar och läser: Bert Karlsson. Ett ögonblick senare står Bert Karlsson på scenen och ropar på västgötska att han hade fel för 14 år sedan.

– Hur många gånger har du hört Bert Karlsson erkänna att han haft fel? Säger Johan Ståhl.

Trots alla obegripliga moment i finalnumret menar Johan att det var det svåraste momentet i akten. Några dagar innan den direktsända finalen hade Johan fått höra att Bert Karlsson gått ut i en tidning i Skara och sagt att han ska vara med i finalen av Talang.

– Min kollega ringer mig och säger att allt är förstört. När jag får höra vad som har hänt känner jag att jag fortfarande har vilopuls. Det är inte så här historien slutar tänker jag. Jag kontaktar tidningen och säger att jag gör nästan vad som helst bara de tar bort artikeln. Jag kommer och trollar på er sommaravslutning, vad som helst! Men de bad om ursäkt och sa att de plockar bort artikeln.

När vinnarens namn ropas upp och Johan Ståhl presenteras som vinnare av Talang svämmar känslorna över.

  Man kan se mig fistbumpa Kiana och jag gör någon konstig energihälsning till dansgruppen EEC. Sen styr jag ingenting för min glädje tar över. När Pär Lernström frågar hur det känns skriker jag bara något och jag gör en massa konstiga snurrar. Jag tappar det totalt.

Sonen Dante hade inför Johans audition inte velat att hans pappa skulle förlora. För han ville inte att Johan skulle bli ledsen. För honom betyder vinsten också väldigt mycket.

”Han är helt matt. För det är inte så att jag har vunnit. Utan vi har vunnit. Och han har helt rätt. Det var en laginsats.” Johan Ståhl
Tidigare S:tories

Öppettider

Vardagar: 10.00 - 19.00
Lördagar: 10.00 - 17.00
Söndagar: 12.00 - 17.00

ICA

Vardagar: 08.00 - 21.00
Lördagar: 10.00 - 20.00
Söndagar: 10.00 - 20.00

Apotek

Vardagar: 10.00 - 19.00
Lördagar: 10.00 - 17.00
Söndagar: 12.00 - 17.00

Clas Ohlson

Vardagar: 09:00 - 19:00
Lördagar: 10.00 - 18.00
Söndagar: 11.00 - 17.00

Instagram

Copyright © 2024. Skandia Fastigheter - All Rights Reserved.