Gamer grandma

Det strålar en stjärna på gaminghimlen så klar. Inger ”Trigger Finger” Grotteblad är en av spelarna i Silver Snipers, världens första professionella seniorlag inom e-sport. Laget har vunnit både de nordiska mästerskapen och VM i spelet Counter-Strike: Global Offensive. Nu vill Inger bana väg för fler seniora gamers och slå hål på fördomar om asociala ungdomar.

Grön topp: 018 INTERIÖR & DESIGN, 699,95 kr, örhängen: GLITTER, 199 kr, adventsstjärna på fot: CLAS OHLSON, 249 kr, ljusslingor: CLAS OHLSON, från 199 kr.

Strategisk och pricksäker. Så beskriver hon sig som Counter-Strike-spelare. Inger testade CS första gången 2018 och spelar runt 15 timmar i veckan. Hon är uppvuxen i Sundsvall men flyttade till Uppsala för att plugga journalistik. Tillsammans med sin exman startade hon flera restauranger, bland annat populära Le Parc. I många år jobbade hon även med reklam på mediehus som TV4 Uppland och Upsala Nya Tidning.

När Inger gick i pension var hon osugen på att sakta ner. Istället levlade hon upp. De första åren jobbade hon som statist och medverkade i produktioner som Sommaren med släkten och Morran och Tobias. I den sistnämnda

var hon stand-in för Johan Rheborgs huvudrollsfigur Morran.Endagnärhonletadestatistjobbfickhonsyn på en annons som stack ut. Datortillverkaren Lenovo sökte en kvinna över 65 år som ville lära sig Counter- Strike. Inger rådfrågade sina CS-spelande barnbarn som blev i eld och lågor.

— De sa att jag skulle bli världens coolaste farmor.

”Det är ett bra sätt för äldre att närma sig ungdomen. Mina barnbarn pratar med mig om saker de inte delar med sina föräldrar.” Inger Grotteblad
Grön topp: 018 INTERIÖR & DESIGN, 699,95 kr, örhängen: GLITTER, 199 kr, adventsstjärna på fot: CLAS OHLSON, 249 kr, ljusslingor: CLAS OHLSON, från 199 kr.

Hon skickade in en ansökan men fick inget svar. Månaderna gick och Inger reste till New York med två av sina nio barnbarn. I en lägenhet på Manhattan plingade det till i mobilen. Hon hade gått vidare – bland 130 sökande. Inger blev en av fem seniorer som skulle drillas i strategi, anfall och försvar av den legendariska spelaren Tommy ”Potti” Ingmarsson.

— Vi fick alltså en av världens bästa spelare som tränare. Han är tiofaldig världsmästare och startade Ninjas in Pyjamas.

Inger valde aliaset Trigger Finger som rullar skönt på tungan och hennes lagkamrater blev Windy, BirDie, El_Niño och Knitting Knight. Tillsammans reste de till Helsingfors för att tävla i de nordiska mästerskapen. De flög hem med glänsande guldmedaljer i bagaget. Men det var bara början. 2019 skulle Silver Snipers ställas inför sin största utmaning dittills, VM i e-sport på Dreamhack i Jönköping. De mötte seniorlag från Tyskland, USA och Finland. Motståndet var tufft men ingen kunde rå på de silvriga prickskyttarna.

— Jag grät högljutt, jag trodde inte att vi skulle vinna. Tårarna bara rann.

Den stunden är fortfarande Ingers bästa spelminne, men det finns ett annat som kommer nära.

— En gång fick vi åka till Oslo och spela i rådhuset där Nobels fredspris delas ut.

På scenen i den pampiga salen mötte Silver Snipers betydligt yngre begåvningar. Motståndarlaget fick bara använda kniv i spelet, vilket betydde att de behövde komma i närstrid med Silver Snipers. Men den bedriften lyckades de aldrig med.

Efter VM-vinsten exploderade det medialt. Internationell press som BBC, The Wall Street Journal och CNN International gjorde reportage om Silver Snipers. Idag är laget riktiga kändisar inom gamingvärlden.

— När vi är på Dreamhack har vi meet and greet där vi står och skriver autografer och tar selfies med ungdomarna.

Spelandet fungerar som en nyckel till en svåråtkomlig ungdomsvärld. Inger utmanar ofta sina barnbarn och tävlar även i en mixliga mot gamers i alla åldrar.

— Det är ett bra sätt för äldre att närma sig ungdomen. Mina barnbarn pratar med mig om saker de inte delar med sina föräldrar.

Stickad grön tröja: MQ MARQET, 699 kr, örhängen: GLITTER, 149 kr, juldiadem: NORMAL, från 42 kr.
”Bara för att man är årsrik behöver man inte vara fattig på upplevelser. Det gäller bara att våga.” Inger Grotteblad

Generellt sett är gamers en missförstådd grupp, tycker Inger. Hon menar att föräldrar ofta stänger dörren om sina gamingkids istället för att engagera sig. Om barnen spelar hockey eller fotboll följer man med och hejar, men gamers får klara sig själva. Inger tror att skillnaden beror på okunskap. Att ungdomarna skulle bli asociala av spelandet håller hon inte med om.

— Det stämmer inte. Man får nya vänner, man blir inte mindre social. Du får vänner över hela världen. Alla ungdomar jag har träffat genom spelandet är jättefina, omtänksamma, snälla och artiga.

Artigheten märks inte minst under matcherna. De som känner till Silver Snipers kan säga ”I’m sorry, looks like I killed you, ma’am”. Förutom den trevliga attityden lyfter Inger också att ungdomarna blir bättre på engelska, samarbete och strategiskt tänkande.

— Du måste samarbeta, fatta snabba beslut och vara strategisk. Annars är du död. Allt det tar man naturligtvis med sig ut i livet.

I framtiden vill hon fortsätta bana väg för andra som är spelsugna men osäkra på var de ska börja. Hon medverkar på seniormässor och har startat Facebook-gruppen Gaming Senior som hittills har knappt 400 medlemmar. Tillsammans med communityn Female Legends och den ideella organisationen Helpful Pixels samlar hon in pengar till välgörenhet. Inkomsterna genereras av att tittarna betalar för att streama matcherna.

Tomteluva: CLAS OHLSON, 29,90 kr, kristyr: ICA City, 24,90 kr, julgranspynt i kartong: SØSTRENE GRENE, från 52,50 kr.

Om man är intresserad av att börja spela tipsar Inger om att börja med något enkelt. Om man exempelvis har en kompis som bor långt bort kan man spela kort eller lägga pussel tillsammans online. Hon tycker också att man ska fråga sina barn eller barnbarn om råd.

— Mitt bästa tips är att våga. Går det åt pipsvängen stänger du bara av datorn och startar om.

Julen står för dörren och Inger har en stor familj hon brukar fira med, men alla har inte samma tur. Över stad och land breder den stora ensamheten ut sig. Inger menar att gaming kan vara ett sätt att bryta isoleringen. Gaming öppnar dörrar till både fiktiva och fysiska världar där du möter människor som delar ditt intresse.

— Jag träffade min nya kompis Yvonne via Gaming Senior. Vi har blivit jättenära vänner och hon har nyligen blivit antagen till Silver Snipers.

Inger poängterar också att gaming blir mer och mer populärt. Hon har inte fel. E-sport har under lång tid varit en av de snabbast växande sporterna i världen. Hundratals miljoner människor spelar och tittar på e-sport varje år. Spelbolag omsätter mångmiljardbelopp och de mest framgångsrika svenska spelarna tjänar miljontals kronor. Industrin beräknas vara värd 18 miljarder kronor till 2025, enligt BBC. Trots det har Riksidrottsförbundet länge varit skeptiska till att klassificera e-sport som en sport. I maj 2023 förändrades det och e-sporten är numera en riktig sport enligt lag.

— Det är ingenting att vara rädd för, e-sport är här för att stanna.

Ingers framåtanda är uppfriskande. Det känns som att hon lever sitt liv med nyfikenhet som sin främsta ledstjärna. Hon lämnar intervjun med några väl valda ord.

— Bara för att man är årsrik behöver man inte vara fattig på upplevelser. Det gäller bara att våga.

Skumtomtar: NORMAL, från 24 kr, grön linneduk: SVART, från 1439 kr, sällskapsspel: CLAS OHLSON, från 269 kr.
Röd fluga: DRESSMAN, 299 kr.
Gaming-lingo med Inger ”Trigger Finger” Grotteblad

NOOB
Noob är ett ofta nedsättande uttryck som betyder nybörjare eller amatör.

GGWP
Förkortning för good game well played. Används för att tacka sina medspelare och motståndare efter en match.

GLHF
Förkortning för good luck have fun. En schysst hälsning att skicka till sina medspelarna innan man startar en ny match.

GLITCH
När spelet har ett fel, har det en glitch. Ibland utnyttjas det av gamers som känner till felet, vilket kallas glitching.

Tidigare S:tories

Öppettider

Vardagar: 10.00 - 19.00
Lördagar: 10.00 - 17.00
Söndagar: 12.00 - 17.00

ICA

Vardagar: 08.00 - 21.00
Lördagar: 10.00 - 20.00
Söndagar: 10.00 - 20.00

Apotek

Vardagar: 08.00 - 19.00
Lördagar: 10.00 - 17.00
Söndagar: 12.00 - 17.00

Clas Ohlson

Vardagar: 09:00 - 19:00
Lördagar: 10.00 - 18.00
Söndagar: 11.00 - 17.00

Instagram

Copyright © 2024. Skandia Fastigheter - All Rights Reserved.