Catarina König sätter guldkant på höstens helgmiddagar
Låt oss presentera Uppsalas egen mästerkock! Matkreatören och TV-kocken Catarina König har vunnit både Sveriges Mästerkock 2016 och Decenniets Mästerkock 2020, släppt flera kokböcker och ligger bakom matbloggen Matfashionistan på Elle mat och vin och Instagramkontot med samma namn. Hon inspirerar tusentals människor varje dag och är dessutom aktuell med sin senaste kokbok Helg med guldkant. Vad är hemligheten bakom hennes framgång? Är hon en vampyr som aldrig sover? Lever hon i en parallel dimension där klockorna tickar långsammare? Hennes egen förklaring är enkel: familjen backar henne. Så har det alltid varit, och har man stöd stabilt som granit i ryggen är det lättare att kasta sig ut. Nu berättar hon om sin resa, sina tips för att få till den perfekta höstmiddagen, och sin stora kärlek till kött och bea. Dessutom delar hon med sig av tre recept för en oslagbar helgmiddag.
Blogg: catarinakonig.elle.se
Instagram: @matfashionistan
Familj: Gift, två barn (10 & 12 år)
Karriär: Vinnare av Sveriges Mästerkock 2016 och Decenniets Mästerkock 2020. Har släppt kokböckerna Mat med guldkant: recept och menyer för vardag och fest (2020), Smårätter med guldkant: plockmat, tilltugg och annat gott (2021), Varje dag är en fest: goda recept för mingel och middagar (2021) och Helg med guldkant (2022). Jobbar även som TV-kock och driver bloggen Matfashionistan på Elle mat och vin.
Jag har min mamma att tacka för det, hon har alltid lagat mycket mat och gav mig fria tyglar i köket. Ända sedan jag var liten har jag suttit med på diskbänken och smakat och testat. Där såddes fröet till mitt intresse.
Jag har alltid haft min familj i ryggen. Den tryggheten har gjort mig modig, jag vågar testa saker för att jag vet att de stöttar mig oavsett vad. Sen är jag också en kreativ och driven person som älskar utmaningar och entreprenörskap.
Min tanke var aldrig att bli offentlig och synas på TV, det kändes jätteläskigt. Men sen var det just det som öppnade porten för mig till att kunna göra det jag gör idag. Mitt tips till dig som vill bli matinfluencer är att laga mycket mat, skapa content och bygga upp en trogen följarbas.
Det är fruktansvärt tråkigt att människor missar njutningen i att laga mat. Det jag tycker om med matlagning är att få skapa något med händerna som andra uppskattar, att få utlopp för min kreativitet och fantasi. Det är kul med smaker, tänk vad tråkigt livet skulle vara om man inte hade ett smaksinne. Här får man använda alla sinnen, från smak och syn till känsel och doft. Det älskar jag.
Vi tänder ljus, öppnar en god flaska vin och äta något extra gott. När jag säger ”mat med guldkant” menar jag en rätt som smakar gott, men den behöver inte vara superavancerad för det. Man kanske lägger lite mer krut på upplägget och toppar med färska örter istället för att bara slafsa upp maten på en tallrik. Lite finess helt enkelt.
Preppa så mycket du kan! Förbered även det allra enklaste, som typ en smaksatt majonnäs. Då slipper du stressa och har tid att mingla med gästerna när de kommer. En vanlig miss är att man missbedömt hur lång tid olika moment tar, och då kan det bli onödigt stressigt. När du komponerar menyn, utgå från vad du är sugen på och bjud på det! Det behöver inte finnas en röd tråd – du kan servera en asiatisk förrätt, en köttbit till varmrätt och chokladbollar till dessert. Jag gillar att laga mat utifrån ett tema också, om man vill hålla ihop menyn, som till exempel italienskt. Dukningen brukar jag hålla stilren och satsa på fina servetter men skippa krusiduller.
Veganskt är inne! I Sverige blir vi bättre och bättre på att hitta goda ersättare för korv, kyckling och fisk. Den trenden kommer bara fortsätta. Det kommer också bli inne att ha känsla för att kunna matcha mat och dryck.
Överallt! Jag kanske äter en sås ute på restaurang som jag försöker återskapa när jag kommer hem, med min egen tvist. Eller så är jag bortbjuden på middag och blir inspirerad av en rätt jag vill göra till min egen. Det är också superkul att mixa otippade smaker, helt plötsligt hittar man en kombo som verkligen funkar. Jag tittar även mycket på matbilder på Pinterest och Instagram, det är en guldgruva för inspiration.
Jag har en tydlig bild av hur jag vill att det ska bli. Den slutliga smakbilden sitter någonstans inom mig och oftast ser jag framför mig hur rätten ska läggas upp.
Jag drömmer om att utbilda mig till sommelier, det står på min bucketlist. Mat och dryck i kombination fascinerar mig, det finns så mycket att utforska. Dryck är ju en viktig men ofta bortglömd del av helhetsupplevelsen.
När ni ätit dessert och öppnat en flaska till, skicka runt mobilen och låt alla välja varsin låt. Det är en perfekt grej som ger skön stämning och är kul om man är musikintresserad.
Nej, jag tycker att man kan skippa klädkod. Personligen tycker jag att det är kul med kläder och klär alltid upp mig så att jag känner mig piffig när jag blir bjuden på middag.
Min man står för musiken, ofta blir det någon skön loungemusik.
Då går jag till Brödernas!
Exklusivt för S:t Per har Catarina komponerat den perfekta menyn för höstens alla middagar med recept från en av sina kokböcker. Följ länkarna nedan för att ladda ner recepten.
Förrätt: lax- och avokadotartar med friterad quinoa och dijonnaise