Madeleine inreder med färg i sinnet

Ny säsong, ny balkong. Uppsalas mest färgsprakande inredare och kreatör Madeleine Gesar ger balkongen två olika makeovers samt delar med sig av sina bästa tips inför utesäsongen. Vi träffades för att prata om hur man förvandlar sin balkong till en prunkande oas, att våga inreda med färg och Netflix-serien hon är aktuell med.

Kavaj, MQ Marqet, 1 499 kr, Grön topp, Pagelle, 499 kr
Hur föddes ditt intresse för inredning?

Jag spelade teater under hela min uppväxt och märkte snabbt att jag drogs till scenografi och dekor. Det finns något magnetiskt i att kunna förändra miljöer och scener utifrån sin fantasi. Jag var helt säker på att jag skulle bli scenograf men utbildade mig till inredare istället. Länge jobbade jag på Bonnier med Sköna Hem innan jag tog steget och startade eget. Nu har jag drivit mitt företag i sjutton år och fullkomligt älskar friheten i det! 

Vad betyder inredning för dig?

Inredning för mig är ingenting ytligt, det handlar om ett djupare mänskligt behov; att skapa miljöer där människor trivs och mår bra. Det fina med inredning är att man kan ge någon en plats att hämta kraft och energi från. 

Blommor i balkonglådor, ICA, från 59,90 kr
Hur gör man sin balkong vårredo?

Börja med att fråga dig själv hur du vill utnyttja din balkong. Vill du ha en plats för vila, middagar eller morgonkaffet? Det ena behöver inte utesluta det andra men det är bra att tänka igenom vad du vill prioritera. Satsa på flexibla möbler som funkar för flera tillfällen, som en dagbädd där du kan sitta och fika eller ligga ner och sola eller läsa en bok. 

En uteplats ska vara en prunkande oas! Ta i från tårna när du väljer ut växter och blommor, ingenting klär en balkong mer än grönska. Blanda gärna levande och konstgjorda växter för ett fylligt resultat. 

Blanda gammalt och nytt. Gamla saker med själ och patina ger din stil personlighet och charm. Kanske fyndar du något på en loppis som du kan måla om. Krukor är perfekt att börja med, det är både enkelt och billigt att köpa en färgburk och ge en kruka ett helt nytt utseende. 

Hur får man till mysfaktorn?

Tänk mer som när du inreder inomhus. Skapa en harmonisk helhet genom att fokusera på detaljerna och gör balkongen till en naturlig förlängning av hemmet. Plocka ut någon möbel du vanligtvis har i vardagsrummet och sätt upp hyllor där du kan ställa växter och ljus. Textilier gör underverk för mysfaktorn. Fluffiga filtar, färgglada kuddar och mjuka mattor som klär rummet skapar en varm vardagsrumskänsla. Tänk på att välja material som klarar av regn och inte bleks av solen. 

Kaftan, MQ Marqet, 2 000 kr, Dagbädd, Svart, 7 999 kr
Vad ska man tänka på när man inreder med färg?

Färg och mönster är lek, våga testa dig fram! Utgå från din egen smak och börja med detaljerna. Det går att förändra ett helt rum genom att byta ut kuddar, vaser och ljuslyktor. Personligen följer jag inte regler utan går på känsla. Jag älskar färg, det ger mig en kick! Jag kan känna ett sug efter en viss kulör, som att jag måste fylla på mina energidepåer med gult. För välmatchad inredning tilltalar mig inte, jag gillar udda mer än tillrättalagd perfektion. Ett enkelt sätt att addera färg är att måla om något du redan har.

Det vanligaste misstaget när man vårfixar balkongen?

Det är att man inte lägger så mycket omtanke på sin balkong. Människor är generellt otroligt medvetna när det gäller heminredning men lägger inte samma krut på sin balkong. Så ös på med kärlek! 

Vilka blir säsongens trender?

Jag tror att människor längtar efter mer färg! Många har länge inrett med en minimalistisk skandinavisk palett av grått, vitt och beige. Nu bjuder vi in mer färgstarka kulörer i våra liv. Den trenden syns redan inom mode och jag är säker på att inredningsvärlden kommer följa efter.

Uppiggande kaffekopp från Clas Ohlson, 29,90 kr Filt från Svart i trendig gul färg, 865 kr
Vad inspireras du av?

Det här kanske låter pretentiöst men jag måste säga att resa. Speciellt till platser där kulturen kännetecknas av mycket färg och mönster. Jag var i Marrakesh för några år sedan och blev helt förtrollad av staden. Istanbul har samma effekt på mig, jag gillar platser där man inte håller igen med färg och form. På hemmaplan inspireras jag av att strosa i second hand-butiker och på loppis.

Du är aktuell med Netflix-serien Playlist som handlar om Spotify-grundaren Daniel Ek. Berätta om det!

Det var superspännande, produktionen var enorm. Som en av inredarna låg mitt fokus på att skapa tidsenliga rum, serien utspelar sig från 2005 och trenderna såg ju helt annorlunda ut då. Jag fick läsa manuset för att att förstå karaktärerna och anpassa scenografin utifrån deras personliga stil. 

Madeleines Medelhavsoas

Madeleine ger balkongen en medelhavsinspirerad makeover med palmer, apelsinträd och färggranna blommor. Krukor i naturmaterial som terrakotta, mosaik och sten passar fint till stilen och ger en lugnande tyngd till uteplatsen. Med smart förvaring får du plats för både trädgårdsredskap och kaffetermosen. För att addera färg till balkongen har Madeleine målat om soffan i en pigg rosa nyans och stylat med kuddar, filtar och ljuslyktor i vackra kulörer. 

Lummig lounge

Inred smart på få kvadrat. Utnyttja utrymmet till max och förstärk semesterkänslan med en multifunktionell dagbädd. Sola, läs en bok eller umgås – dagbädden passar lika bra för vilsam egentid som för härligt balkonghäng. De lummiga gröna växterna bäddar in hörnan och skapar en harmonisk atmosfär. För att klä rummet har Madeleine använt en tålig matta, mönstrade kuddar, färgglada filtar och fårskinn. 

Tidigare S:tories

Öppettider

Vardagar: 10.00 - 19.00
Lördagar: 10.00 - 17.00
Söndagar: 12.00 - 17.00

ICA

Vardagar: 08.00 - 20.00
Lördagar: 08.00 - 18.00
Söndagar: 10.00 - 18.00

Apotek

Vardagar: 10.00 - 19.00
Lördagar: 10.00 - 17.00
Söndagar: 12.00 - 17.00

Clas Ohlson

Vardagar: 09:00 - 19:00
Lördagar: 10.00 - 18.00
Söndagar: 11.00 - 17.00

Instagram

Copyright © 2023. Skandia Fastigheter - All Rights Reserved.